Docent: Yvonne van den Berg

Wat ga je leren

Cursusomschrijving

Waarom luisteren we nog steeds naar muziek van eeuwen geleden en waarom raakt deze muziek ons nog steeds? Door wie is Einaudi geïnspireerd; hoe zit het met de geestelijke muziek van Arvo Pärt en waarom noemde Dvorak zijn 9e Symfonie ‘Uit de nieuwe Wereld’? 

Aan de hand van muziekfragmenten en filmpjes van Youtube duiken we in de geschiedenis van de klassieke muziek. Van de Middeleeuwse Hildegard von Bingen springen we via Bach en Vivaldi naar Mozart en Beethoven. Ook andere grote componisten komen voorbij zoals Chopin, Schubert en Mahler. Gaandeweg leer je iets over hun leven, over hun muziek en de tijd waarin zij leefden. 
Mozart reisde als klein jongetje in een postkoets van Salzburg naar Wenen om daar zijn muziek te laten horen aan de vorsten en andere rijkelui. De radio bestond immers nog niet, laat staan Spotify of Youtube. 

Je leert wat over de opbouw van een stuk, met een beetje theorie en we gaan vooral veel luisteren en kijken, want als je een instrument niet alleen hoort maar ook ziet, beklijft de luisterervaring nog meer.

Lesmateriaal

Tijdens de cursus wordt er gebruik gemaakt van de beamer en de piano.