Ontdek onze cursussen

 

Algemene informatie
De Volksuniversiteit streeft ernaar om het aanbod van cursussen toegankelijk, laagdrempelig en betaalbaar te houden. Na een overzichtelijk begin in oktober 2021 is het aanbod beperkt tot 7 à 8 talen op diverse niveaus (ongeveer 17 cursussen). Er wordt nog gewerkt aan een uitbreiding, waardoor het aanbod eventueel verdubbeld kan worden. 

 • Corona
  In verband met de corona-maatregelen is er een protocol opgesteld voor het binnenkomen en verlaten van de leslokalen. De 1,5 meter-regeling is bij de indeling van de lokalen in acht genomen.
 • Aantal lessen: De taalcursussen bestaan in de regel uit maximaal 22 lessen van 90 minuten, tenzij er in de cursusomschrijving iets anders wordt vermeld.
 • Wanneer: De cursussen vinden wekelijks plaats in de periode rond 27 september 2022 t/m april 2023, met uitzondering van feest- en schoolvakantiedagen.
 • Aanmeldingen: Uw
  inschrijving wordt pas definitief na overschrijving van het cursusbedrag op:
  IBAN nummer NL75 INGB 0006 139352 t.n.v. Stichting Volksuniversiteit Groningen. I.v.m. de coronamaatregelen rekenen wij op zo’n 6 tot 9 cursisten.  (Aangemelde kandidaten en docenten krijgen tijdig (uiterlijk één week voor de geplande start) een bericht of de cursus al dan niet door zal gaan. Het aantal betalende deelnemers bepaalt of de cursus door kan gaan.) 
 • Locaties: Voor cursussen met maximaal 9 kandidaten Oude Boteringestraat 33 Groningen (het gebouw van de Doopsgezinde Kerk), voor cursussen met minimaal 10 kandidaten Moesstraat 20 Groningen (nabij station Groningen Noord). Belangrijke informatie voor mensen met een beperkte bewegingsvrijheid: De leslokalen zijn alleen per trap bereikbaar!
 • Cursusprijzen: Cursussen van 20 lessen bedragen € 266,-. Cursussen van 22 lessen bedragen € 285,-. Voor cursussen op sociaal-cultureel en kunstzinnige inhoud hangt het van het aantal lesuren af. Deze zijn daarnaast, anders dan taalcursussen, btw verschuldigd aan de Belastingdienst. In de meeste gevallen zijn de kosten van boeken en lesmateriaal niet inbegrepen, tenzij in de cursusomschrijving anders is vermeld.
 • Docenten: Alle betrokken docenten zijn op hun vakgebied zeer ervaren en hoog gekwalificeerd, enkelen met al tientallen jaren ervaring.
 • Niveau-indeling: Voor de niveau-indeling bij taalcursussen wordt het Europees referentiekader talen toegepast. Lees hier meer: http://www.erk.nl/leerling/.

Aangeboden cursussen
Voor het aankomende cursusseizoen (’22-’23) worden de volgende cursussen aangeboden:

Talen

 

 • Duits
 • Engels: meerdere basis- en vervolgcursussen
 • Frans: meerdere basis- en vervolg cursussen
 • Indonesisch: twee of drie cursussen
 • Italiaans: meerdere cursussen
 • Spaans: meerdere basis- en vervolgcursussen
 • Zweeds: één cursus

(en indien mogelijk: Deens, Portugees, Russisch en Chinees)

Sociaal-cultureel

 • Muziek
 • Schilderen, Tekenen
 • Introductie in de Psychologie
 • Kunstgeschiedenis
 • Beeldende Kunst Filosofie

U wordt op de inschrijflijst opgenomen na:

1 Overschrijving van het cursusbedrag op: 

IBAN nummer NL75 INGB 0006139352 

t.n.v. Stichting Volksuniversiteit Groningen.

2 Akkoord gaan met de  algemene voorwaarden.

Taalcursussen

Beginnen in september/ oktober 2022 tenzij anders is vermeld.

Leer Arabisch bij de Volksuniversiteit Groningen
Arabisch (A1)

In deze cursus leert u het officiële Modern standaard Arabisch (MSA), het communicatiemiddel van ontwikkelde Arabieren (Basisschool of hoger).

Deens voor beginners niveau A1 (ERK)

Ga je graag op vakantie naar Denemarken, houd je van Deense tv-series (zoals Borgen) of ben je gewoon geïnteresseerd in de Deense taal en cultuur? Dan is deze cursus wellicht…

Leer de Duitse taal bij Volksuniversiteit Groningen
Duits (A1) voor beginners

In deze praktische beginnerscursus leer je de beginselen van de Duitse taal. Zowel je spreek-, schrijf- als luistervaardigheid.

Leer Frans bij de Volksuniversiteit Groningen
Frans conversatie

Deze cursus is bedoeld voor cursisten die al enige kennis hebben van de Franse taal. De voertaal is vanaf les I Frans.

Leer Frans bij de Volksuniversiteit Groningen
Frans niveau 1 (A1.1)

Voor iedereen die graag de Franse taal wil leren en nog niet eerder Frans heeft gehad, of heel lang geleden, is dit de perfecte cursus. De nadruk ligt op communicatie…

Leer Frans bij de Volksuniversiteit Groningen
Frans niveau 2 (A1.2)

Voor iedereen die al een beetje basiskennis heeft van de Franse taal en hiermee graag verder wil. De nadruk ligt op communicatie.

Leer Frans bij de Volksuniversiteit Groningen
Frans niveau 3 ( A1/3)

Deze cursus is bedoeld voor cursisten die al enige kennis hebben van de Franse taal en deze willen uitbreiden. De voertaal is vanaf les I Frans.

Leer Frans bij de Volksuniversiteit Groningen
Frans niveau 4

Deze cursus is bedoeld voor cursisten die al enige kennis hebben van de Franse taal en deze willen uitbreiden. De voertaal is vanaf les I Frans.

Leer Spaans bij de Volksuniversiteit Groningen
Spaans (A1) voor beginners

Aan het eind van de cursus kun je je redden in eenvoudige situaties. Je kunt zonder veel moeite, zowel mondeling als schriftelijk.

Turks

Deze cursus is bedoeld voor cursisten die geen Turks spreken of slechts weinig kennis hebben van de Turkse taal.

Sociaal-culturele cursussen

Beginnen in september/ oktober 2022 tenzij anders is vermeld.

Klassieke muziek

Waarom raakt deze muziek ons nog steeds? Na de cursus herken je de verschillen in stijlen en kan je zelf…

Tekstschrijven

Schrijven is een belangrijke vorm van communicatie. De cursist leert in zes bijeenkomsten vlotter te schrijven via korte opdrachten .