Ontdek onze cursussen

 

Corona
In verband met de corona-maatregelen is er een protocol opgesteld voor het binnenkomen en verlaten van de leslokalen. Ook de 1,5 meter-regeling is bij de indeling van de lokalen in acht genomen.

Algemene informatie
De Volksuniversiteit streeft ernaar om het aanbod van cursussen toegankelijk, laagdrempelig en betaalbaar te houden. Na een overzichtelijk begin in het eerst komende cursusseizoen vanaf oktober 2020, is het aanbod beperkt tot 7 à 8 talen op diverse niveaus (ongeveer 17 cursussen). Er wordt nog gewerkt aan een uitbreiding, waardoor het aanbod eventueel verdubbeld kan worden. 

 • Aantal lessen: De taalcursussen bestaan in de regel uit maximaal 22 lessen van 90 minuten, tenzij er in de cursusomschrijving iets anders wordt vermeld.
 • Wanneer: De cursussen vinden wekelijks plaats in de periode rond 27 september 2021 t/m april 2022, met uitzondering van feest- en schoolvakantiedagen.
 • Aanmeldingen: Afhankelijk van het aantal aanmeldingen, wordt er bepaald of de cursus door zal gaan. Onder normale omstandigheden rekenen wij op minimaal 6 tot maximaal 14 cursisten. Door de coronamaatregelen en het protocol wordt dit 6 à 9. Aangemelde kandidaten en de docent krijgen tijdig (uiterlijk één week voor de geplande start) een bericht of de cursus dan wel of niet door zal gaan.
 • Locaties: De locaties van de cursussen voor cursusseizoen ’21-’22 zijn: voor cursussen met maximaal 9 kandidaten Oude Boteringestraat 33 Groningen (het gebouw van de Doopsgezinde Kerk), voor cursussen met minimaal 10 kandidaten Moesstraat 20 Groningen (nabij station Groningen Noord). Deze indeling, is door omstandigheden noodgedwongen gemaakt en heeft dus met de corona-regeling van de 1,5 meter afstand te maken.  Belangrijke informatie voor mensen met een beperkte bewegingsvrijheid: De leslokalen zijn alleen per trap bereikbaar!
 • Cursusprijzen: cursussen van 20 lessen bedragen € 285,- cursussen van 22 lessen bedragen € 299,-. Voor cursussen op sociaal-cultureel en kunstzinnige inhoud hangt het van het aantal lesuren af. Deze zijn daarnaast, anders dan taalcursussen, btw verschuldigd aan de Belastingdienst. In de meeste gevallen zijn de kosten van boeken en lesmateriaal niet inbegrepen, tenzij in de cursusomschrijving anders is vermeld.
 • Docenten: Alle betrokken docenten zijn op hun vakgebied zeer ervaren en hoog gekwalificeerd, enkelen met al tientallen jaren ervaring.
 • Niveau-indeling: Voor de niveau-indeling bij taalcursussen wordt het Europees referentiekader talen toegepast. Lees hier meer: http://www.erk.nl/leerling/.

Aangeboden cursussen
Voor het aankomende cursusseizoen (’21-’22) worden de volgende cursussen aangeboden:

A- Talen

 • Arabisch
 • Duits
 • Engels: meerdere basis- en vervolgcursussen
 • Frans: meerdere basis- en vervolg cursussen
 • Indonesisch: twee of drie cursussen
 • Italiaans: meerdere cursussen
 • Spaans: meerdere basis- en vervolgcursussen
 • Zweeds: één cursus

(en indien mogelijk: Deens, Portugees, Russisch en Chinees)

B- sociaal-cultureel

 • Muziek, gitaar
 • Schilderen, tekenen
 • Introductie in de Psychologie
 • Kunstgeschiedenis
 • Beeldende Kunst Filosofie

Taalcursussen

Leer Arabisch bij de Volksuniversiteit Groningen

Arabisch (A1)

In deze cursus leert u het officiële Modern standaard Arabisch (MSA), het communicatiemiddel van ontwikkelde Arabieren (Basisschool of hoger).

Leer de Duitse taal bij Volksuniversiteit Groningen

Duits (A1) voor beginners

In deze praktische beginnerscursus leer je de beginselen van de Duitse taal. Zowel je spreek-, schrijf- als luistervaardigheid.

Leer Frans bij de Volksuniversiteit Groningen

Frans conversatie

Deze cursus is bedoeld voor cursisten die al enige kennis hebben van de Franse taal. De voertaal is vanaf les I Frans.

Leer Frans bij de Volksuniversiteit Groningen

Frans niveau 1

Voor iedereen die graag de Franse taal wil leren en nog niet eerder Frans heeft gehad, of heel lang geleden, is dit de perfecte cursus. De nadruk ligt op communicatie…

Leer Frans bij de Volksuniversiteit Groningen

Frans niveau 2

Voor iedereen die al een beetje basiskennis heeft van de Franse taal en hiermee graag verder wil. De nadruk ligt op communicatie.

Leer Frans bij de Volksuniversiteit Groningen

Frans niveau 3

Deze cursus is bedoeld voor cursisten die al enige kennis hebben van de Franse taal en deze willen uitbreiden. De voertaal is vanaf les I Frans.

Russisch

Omschrijving Cursus Russisch Deze basisgrammatica lezen, schrijven, luisteren en spreken progressie duidelijk inzichtelijk.

Leer Spaans bij de Volksuniversiteit Groningen

Spaans (A1) voor beginners

Aan het eind van de cursus kun je je redden in eenvoudige situaties. Je kunt zonder veel moeite, zowel mondeling als schriftelijk.

Sociaal-culturele cursussen

Gitaar voor beginners

De basis van de typische rock- en popmuziek is niet moeilijk. Wanneer je meer weet over de opbouw van deze…

Kunstgeschiedenis

Kunstgeschiedenis

Voor mensen die wat ervaring hebben met schilderen en verdieping zoeken. Accent ligt meer op schilderen met acryl/olie.